kolbulle.nu

   

Kolbulle

Kolbulle är en rätt som idag har blivit klassisk och ofta serveras vid friluftsarrangemang. Kolbullen innehåller mycket fett vilket gör att den smakar gott när man har varit fysiskt aktiv, och man står sig länge på den.

Stekt kolbullefläsk och lingon

På den tiden kolning fortfarande var ett fysiskt krävande arbete med långvarig vistelse under primitiva förhållanden långt från hemmet var det viktigt att kunna laga energirik mat på ingredienser som inte blir dåliga. Mjöl, salt och torrsaltat (amerikanskt) fläsk är allt som behövs. Det amerikanska fläsket kan vara svårt att få tag på så det är bäst att försöka beställa i förväg i din livsmedels- eller charkbutik. Kolbulle lagat på "vanligt" fläsk får tyvärr inte riktigt samma smak.

Recept på kolbulle

Hur gör man då en riktigt god kolbulle? Jo, man tar:

  • 100 gram rökt och tärnat fläsk
  • 4 deciliter vatten
  • Ungefär 4 deciliter vetemjöl
  • En halv matsked salt

Blanda vatten, mjöl och salt till en smet som är något tjockare och segare än pannkakssmet. (Smeten går bra att förbereda hemma och förvara något dygn i flaska.) Bryn lite av fläsket i stekpanna över öppen eld. Häll därefter smet i pannan på det stekta fläsket. Kolbullen skall bli ungefär dubbelt så tjock som en pannkaka. Stek båda sidorna. Många tycker om att äta kolbullen med lingonsylt. Om det är höst kan man gärna bryna lite nyplockad svamp tillsammans med fläsket. Traditionellt används torrsaltat "amerikanskt" fläsk, men den blir då väldigt salt.

Vill man göra en glutenfri kolbulle går det bra att byta ut vetemjölet i receptet ovan mot 5 dl glutenfri mjölmix. De glutenfria kolbullarna blir lite blekare, men smakar såklart gott.

Det är något mer omständligt att göra en kolmila, men väldigt roligt!